W Szkole Branżowej I Stopniauczniowie mogą kontynuować naukę rozpoczętą w naszej placówce i zdobyć zawód. Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w zawodzie kucharz małej gastronomii. Nauka w szkole trwa trzy lata. W tym czasie uczniowie zdobywają wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne niezbędne do wykonywania danego zawodu.
Po ukończeniu szkoły każdy absolwent może przystąpić do Egzaminu Zawodowego i uzyskać dyplom czeladnika, uprawniający do wykonywania wyuczonego zawodu. Egzamin, składający się z części teoretycznej i praktycznej, przeprowadza Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Gdańsku.
Dla uczniów mamy szeroką ofertę zajęć dodatkowych, gdzie zdobywają wiadomości niezbędne w dorosłym życiu. Prowadzimy cykl zajęć z programu „Kultura bezpieczeństwa” opracowanego przez Państwową Inspekcję Pracy w ramach wieloletniego programu „Dostosowywania warunków pracy w Polsce do standardów Unii Europejskiej”. W celu aktywnego wdrażania absolwentów w zagadnienia rynku pracy w Ośrodku prowadzimy Klub Pracy, w ramach którego uczniowie zdobywają umiejętności aktywnego poszukiwania pracy, właściwej prezentacji przed pracodawcą, poznają zagadnienia z Kodeksu Pracy. W celu analizy losów naszych absolwentów i dostosowywania kształcenia do rynku pracy monitorujemy lokalne zapotrzebiowanie na pracowników oraz procentowe zatrudnienie naszych absolwentów w zdobytym zawodzie. W tym celu ściśle współpracujemy z Klubem Pracy działajacym przy Powiatowym Urzędzie Pracy w Bytowie.